Pavel Luňáček

Střechy a střešní krytina

Poškodil vám v zimě sníh střechu a plánujete na jaře opravu nebo rekonstrukci střechy?


Zatím je ještě brzo pustit se do práce, ale přemýšlet nad výběrem střešní krytiny můžete již teď. Výstavba nové střechy nebo rekonstrukce staré, je časově i finančně náročnou akcí a výběr střešní krytiny je základ.

Od střešní krytiny musíte chtít co nejvíce a nedělat při jejím výběru kompromisy. Při výběru střešní krytiny nejprve vyřaďte typy krytin pro váš dům nevhodné, ať už kvůli tvaru anebo kvůli únosnosti jeho střešní konstrukce.

Prověřeným materiálem je pálená taška

Velmi oblíbenou a doporučovanou krytinou je klasická pálená taška. Lze ji dodatečně upravovat - glazovat či dobarvovat a má vysoký tepelný odpor, akumulační schopnost na dobré úrovni a příznivé hodnoty součinitele prostupu vodních par. Výhodou pálených tašek je vzhledová i barevná stálost a dlouhá životnost těchto krytin. Nevýhodou při rekonstrukcích může být vyšší hmotnost této krytiny. V porovnání s betonem nebo plechem je nejtrvanlivější.

Střešní betonové tašky

Betonové tašky jsou hitem dnešní doby. Mezi jejich hlavní výhody patří odolnost, tvarová stálost a kvalita povrchové úpravy. Jsou vodotěsné a mrazuvzdorné, proto se hodí i do extrémních podmínek, které panují například na horách. K tomu připočtěte snadnou pokládku. Jistou nevýhodou je barevná nestálost. Oproti pálené střešní krytině podstatně rychleji ztrácejí svůj vzhled (cca za 15 až 20 let). Stejně jako u pálené tašky je třeba brát v potaz vyšší hmotnost a nejprve si zjistit, jestli konstrukce krovu umožňuje pokládku betonových tašek.

Lehké střešní krytiny - řešení nejen do hor

Střechy v horských oblastech zatěžují kromě větru a deště zejména vrstva sněhu a ledu. Proto oblíbeným řešením jsou takzvané lehké krytiny, vyrobené například ze zdokonaleného eternitu nebo lehkého ocelového plechu. Konstrukce je tak zatěžována mnohem méně než při pálené či betonové tašce.

Plechová střecha je vhodná na každý typ střechy

Jednou z hlavních výhod plechové střechy je nízká váha, která málo zatěžuje krov. Také z hlediska dopravy materiálu na stavbu a manipulace s ním je plechová krytina výhodná. Dalšími výhodami jsou mechanická odolnost, rychlá a snadná montáž, nízká nasákavost, minimální nároky na údržbu a vysoká životnost. Abychom ale jen nechválili, plechové krytiny mají také některé nevýhody. Ty spočívají v ne zrovna ideálních tepelně izolačních vlastnostech, horších akumulačních schopnostech a vysokým difuzním odporem. Rovněž je nutné si uvědomit, že tyto střechy mají omezenou pochůznost.

+420 777 800 181