Pavel Luňáček

Jarní revize střechy a okapů

První jarní dny se blíží a pomalu, ale jistě můžeme dát zimě sbohem. Brzy začne ten správný čas na tradiční jarní úklid a to nejen doma, ale i na zahradě a vynechat bychom neměli ani střechu. Dobrá střecha je základem každého domu a kontrola krytiny a okapů po zimě je pro funkční střechu velmi důležitá.


Budete-li provádět revizi střechy sami, nezapomínejte na svou bezpečnost! Místa, která je potřeba zkontrolovat jsou totiž mnohdy špatně přístupná, a taková kontrola komínu u střechy s velkým sklonem může být riskantní. Bezpečné řešení je přenechat revizi střechy odborné firmě. Pokud se rozhodnete přeci jen zkontrolovat střechu sami, přinášíme vám pár tipů, co vše musíte zkontrolovat.

1.krok – zkontrolujte stav střešní krytiny

Střešní krytina,  když je kvalitní, přes zimu trpí nejvíce. Pokud je potřeba, vyměníme rozbité a poškozené tašky. Některé tašky mohou být po náporu sněhu uvolněné. Objevíte-li rozsáhlejší poškození, zvažte její rekonstrukci nebo kompletní výměnu střešní krytiny. S výběrem té správné střešní krytiny vám pomůže odborná firma.

2.krok – otestujte plechy

Kromě střešní krytiny nezapomeňte i na důkladnou kontrolu klempířských prvků. Kontrolu zaměřte na oplechování všech prvků a průniků, tedy komínu, odvětrávacích otvorů, světlíků i vikýřů. Lemování za komínem a ostatní plechy vyčistěte – aby mohla voda volně odtékat a nezatékala do domu. To by se následně mohlo projevit v jejím zatékání dovnitř objektu.

3.krok – zaměřte se na okapy

Součástí kontroly střechy je i revize svodů a žlabů. Okapy po zimě mohou být děravé, popraskané a zanesené různými nečistotami. Dále zkontrolujeme spoje okapů, u plastových okapů spoje opravíme tmelem nebo lepidlem a pozinkovaných je lepší volat odborníky. Vliv zimy se na okapech projevuje také tvorbou koroze. Mírně zkorodované okapy lze přetřít, ale v případě silné koroze je lepší okapy vyměnit.

4.krok – důkladně zkontrolujte také střešní okna

Zima nešetří ani střešní okna. Při jejich kontrole se zaměřte na těsnění a nátěry. Pokud skrze okno zatéká voda, je problém nejspíše právě v těsnění a je třeba jej vyměnit.

5.krok – nezapomeňte na podkroví

Poškození střechy nemusí být viditelné jen zvenčí, proto důkladně projděte podkroví a podívejte se, zda někde nezatéká voda, nejsou mokré fleky na stropě, nebo se dokonce netvoří plísně.

Revizi střechy po zimě je ten nejdůležitější krok k tomu, jak ochránit vaši střechu před rozsáhlým poškozením. Do celkové revize střechy je dobré zahrnout také kontrolu sněhových zábran a hromosvodů.

+420 777 800 181